PERUVIAN DESSERTS :-D

(Version française plus bas)

If Peruvian cuisine in general is good, desserts are delicious. It has been a while I have been to a country with a variety of good, tasty desserts since I left home. In Saigon, Vietnam, where I was six months ago, there were many bakeries but all the cakes I saw were sponge cakes with a fluorescent frosting. In Ecuador, they had a lot of good pastries, but very few cakes.

Torta helada

Cakes!

Fruit salad

In Peru however, I have seen so many little shops with homemade cakes, from the most simple vanilla-flavored cake to traditional tres leches cake, to an elaborate tiramisu. I have also tried torta helada: what looked like a fruit mousse actually tasted like marshmallow. Fruit jelly mazamorra and rice pudding are common place in restaurants, supermarkets and food stands while fresh fruit salad bars and heladerias serving lúcuma ice-cream are everywhere.

Lucuma ice-cream

Mazamorra

Hot chocolate + panettone!

The only thing I didn’t like at all was their chocolate bar flavored with cinnamon and clove. I could even feel granulated sugar on my tongue. Yuk!

Chocolate flavored with cinnamon and clove

LES DESSERTS PERUVIENS😀

Si la cuisine péruvienne est bonne, les desserts sont délicieux. Cela faisait un bout de temps que je n’avais pas mis les pieds dans un pays proposant une variété de savoureux desserts. A Ho Chi Minh Ville au Viêtnam, où j’étais il y a six mois, il y avait de nombreuses pâtisseries mais tous les gâteaux consistaient en une génoise recouverte de glaçage fluo. En Equateur, les boulangeries offraient de délicieuses viennoiseries mais très peu de gâteaux.

Au Pérou en revanche, j’ai vu tellement de petites échoppes proposant quelques gâteaux fait maison reposant encore dans les moules! Du simple gâteau parfumé à la vanille, en passant par la spécialité locale el pastel de tres leches (gâteau aux trois lait), jusqu’au tiramisu élaboré… J’ai aussi goûté à la torta helada: ce qui ressemblait à une mousse de fruits avait en fait goût de guimauve. La gelée de fruits mazamorra et le riz au lait sont monnaie courante sur les tables de restaurant, dans les étals et les supermarchés, tandis que les bars à salades de fruits et les heladerias servant de la glace à la lúcuma sont partout.

La seule chose que je n’ai pas trouvée bonne, mais alors pas du tout, c’est leur chocolat parfumé à la cannelle et au clou de girofle. En plus, j’avais l’impression de sentir les granules de sucre sur la langue. Beurk!

2 Comments

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2 responses to “PERUVIAN DESSERTS :-D

  1. That chocolate bar is not meant to be eaten alone. It’s meant to be made into a drink. So, you’d take a portion of the bar, and add hot water. That’s why you could taste/feel the sugar.

  2. Ha, thanks Danielle for the insight! I tend to eat any chocolate bar that’s a little sweetened, the darker the better. I thought this one would do, but it didn’t. Now I understand why!

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