PERUVIAN CUISINE :-)

(Version française plus bas)

Peruvians are proud of their food, as they should be. They cook a lot of potatoes, corn, chicken, pork and duck in many different ways, and it is always very good.

I have had humitas and tamales for breakfast. Tamales are made of orange ground corn while humitas are made with a light yellow ground corn. Humitas are tastier to me, probably because of the eggs and butter added to the mix. Both are usually filled with a little chicken, herbs, egg white and an olive. I have also had a few quail eggs that street sellers cook and peel on their little cart.

Humita and tamale crumbs

A woman selling quail eggs on the street

For lunch, there is chicharron con yuca– pork with manioc, and arroz con pato– duck rice. Among Chiclayo’s specialties, duck and stingray omelette- tortilla de raya.

They also make a potato casserole called Olluquito, and papas rellenas: big potatoes filled with ground meet, chive and spices. Camote chips- sweet potato chips, can be found everywhere.

Duck and rice

Stingray omelette

Olluquito, a potato dish

Camote chip: sweet potato chip

Peruvians have their own juices too. Chicha is a corn juice drink you can find in many restaurants. Chicha Lima is greenish-yellow while chicha morrada is purple. The flavor is unlike anything else I have ever tasted. Three words to describe it: interesting but good. You can also have a glass a of freshly squeezed orange juice at almost every street corner, in Trujillo at least.

Mais morado

LA CUISINE PERUVIENNE🙂

Les Péruviens sont fiers de leur patrimoine culinaire, et ils ont bien raison. Ils cuisinent beaucoup la pomme de terre, le maïs, le poulet, le porc et le canard à différente sauce, et c’est toujours très bon.

J’ai mangé des humitas et tamales pour le petit-déjeuner. Tous deux sont à base de maïs moulu mais de couleur différente à cause du type de maïs utilisé. Ainsi, les tamales sont de couleur orange tandis que les humitas sont jaune pâle- et meilleures d’après moi à cause des oeufs et du beurre incorporé au maïs. Ils sont en général farcis d’un petit peu de poulet, d’herbes aromatiques, de blanc d’oeuf et d’une olive. J’ai aussi dégusté quelques oeufs de caille cuit, épluchés et vendus par des marchands ambulants.

Pour le déjeuner il y a le choix entre chicharron con yuca– porc et manioc, et arroz con pato– riz et canard. Parmi les spécialités de Chiclayo, le canard et l’omelette de raie- tortilla de raya.

On trouve aussi une sorte de gratin de pomme de terre appelé Olluquito, et des pommes de terre qui ressemblent à des pommes dauphines géantes farcies d’un mélange de viande et ciboulette épicé- papas rellenas. Quant aux chips de camote– chips de patate douce, on en trouve partout.

Le Pérou a aussi ses propres jus de fruits, la chicha notamment, un jus de maïs que l’on trouve dans de nombreux restaurants. La chicha Lima est de couleur jaune-vert alors que la chicha morrada est violet foncé. Je n’ai jamais rien goûté de pareil, elles ont une saveur complètement nouvelle. Trois mots pour la décrire: intéressant mais bon.

On peut aussi se faire servir un verre de jus d’oranges pressées devant soi à presque chaque coin de rue, du moins à Trujillo.

2 Comments

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2 responses to “PERUVIAN CUISINE :-)

  1. Danielle

    Yum! Tengo hambre ahora!

  2. Very good blog and good entry. I sympathize hundred percent. I keep passing me from time to time around here to see what’s new.

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